Een wereld in balans, hoe zou dat eruit zien? Een wereld waarin leven vanuit het hart en vanuit het hoofd van even grote waarde zijn? Ruimte voor het denken, maar ook ruimte voor sensitiviteit. Leven vanuit liefde?

 

Door mijn twee zeer prikkelgevoelige en sensitieve kinderen viel het mij steeds meer op hoe hard onze wereld eigenlijk geworden is. Het viel mij op hoe zij erop reageerden: gaan leven vanuit hun hoofd. Of een muurtje om zich heen bouwen. Tegelijkertijd viel het mij op hoe zacht en puur kinderen in wezen zijn. Hoe mijn dochtertje huilt als een boom omgekapt wordt. Hoe mijn zoontje de betekenis van dierengeluidjes analyseert. Moeten kinderen zich leren te verharden? Ik ben erover gaan lezen! Henry Markram met zijn Intense World Theory, vlogger Wauwtist, Vera Hellemaan met ‘De Kracht van Autisme’. Wat als we het omdraaien? Is het niet juist tijd dat we gaan leven vanuit die sensitiviteit?

 

Een wereld in balans, hoe zou dat zijn? In ieder geval een eerlijkere wereld, lijkt mij. De jonge, hoogbegaafde Christina von Dreien zegt hierover: “Te lang is onze wereld een rationeel mannelijk georiënteerde wereld geweest. Het is tijd voor een betere balans. Door liefde veranderen, in waarheid leven en in vrijheid denken. Zo creëren wij zelf, vanuit ons hart, een betere wereld.” Christina heeft een sterk verruimd bewustzijn en is een evolutionaire denker. Zij ziet het menselijk bestaan als een samenhang van kwantumfysica, neuropsychologie en spiritualiteit. Een nieuwe dimensie van het mens-zijn! Zij wijst de westerse mens op zijn / haar verantwoordelijkheid: wie het goed heeft zorgt voor wie het niet goed heeft. Zodat degenen die nu enkel aan het overleven zijn ook tot een hoger bewustzijn kunnen komen. Een verantwoordelijkheid die een heel andere kant op gaat dan het huidige individualisme, welvaartsdenken en marktwerking.

 

Daarom vind ik de ‘re-generatie’ zo interessant. De Australische Damon Gameau maakt er een inspirerende film over: 2040. Hoe wil jij de wereld achterlaten voor je kinderen? De ‘re-generatie’ ziet manieren om samen naar die nieuwe wereld te gaan. Het is simpel: leef de verandering die je graag in de wereld wilt zien! Niet meer meegaan in oneindige symptoombestrijding, kortetermijndenken en genotswaanzin. Maar samen werken aan een duurzame samenleving. Een wereld in balans: ik hoop het voor mijn kinderen. Voor alle kinderen. Het is onze verantwoordelijkheid.

 

Kunstwerk gemaakt door Karin, Elvira en Marleen. Kunstproject Ontmoet Jouw Wilde Zelf gaat over onze verbinding met natuur. Op zaterdag 21 augustus 2021 zijn de kunstwerken allemaal te zien tijdens de Open Tuinen Route! www.opentuinenrijnsburg.nl