FENIKS | Vuur, waanzin en chaos! Een kritische blik. De gekte en de helder ziende, die voor gek wordt verklaard. Een wereld in transitie en de vraag om nieuwe inzichten. Bloei en sterfte. De legende van de feniks. Over dit kunstwerk valt zoveel te vertellen!

 

 

Controle of chaos. Wie goed kijkt ziet vogeltjes en vlindertjes in de chaos van dit schilderij. Natuur is chaos. In de jungle groeit een wirwar van planten in de strijd om het licht. Alleen planten met de slimste tactiek overleven. De controle loslaten, hoe voelt dat?

 

Het begon met Karin! Zij raakt geïnspireerd door kunstproject ‘Ontmoet Jouw Wilde Zelf’ en beschilderde vol passie een doek. Daarna voegde ik het figuur toe. En uit haar ogen ontstond vuur! Waarna Elvira nog meer chaos toevoegde met haar knipkunsten. En zo ontstond een kunstwerk vol tegenstrijdigheden. Want wat maakt chaos? Is chaos niet gewoon ontstaan uit details van orde, maar dan op een onordelijke manier gerangschikt? Is chaos eng?

 

Elke tijd kent zijn eigen chaos. En zoals dat gaat in de geschiedenis draait het vooral om veerkracht. De Middeleeuwen wordt door veel historici gezien als een tijd van chaos en achteruitgang. Maar is het niet juist in tijden van chaos dat de kaarten opnieuw geschud worden? We zouden het bijna vergeten, maar de pandemie waarin we nu verkeren is vergelijkbaar met die in 1918. Een groot verschil is dat door de Spaanse griep vooral jong volwassenen, mensen in de bloei van hun leeftijd, stierven. Wat doet dat met een samenleving? In een poging het ongrijpbare begrijpbaar te maken legden kunstenaars vast wat zij observeerden. Edward Munch schilderde zijn beroemde zelfportretten, herstellende van de Spaanse griep. Hij had geluk, want zijn tijdgenoot Egon Schiele overleefde, net als diens vrouw en ongeboren kind, de pandemie niet en zijn schilderij ‘the family’ leefde voort als stille getuige van een tragedie.

 

De legende van de Feniks! De vogel die zich in het vuur werpt en uit zijn eigen as kan herrijzen. Het verhaal vind zijn oorsprong in de Egyptische mythologie over een vogel die symbool stond voor wedergeboorte. Volgens de Egyptenaren vloog de vogel zo nu en dan over de Oerzee om daar een oerkreet te laten horen die een scheppende kracht in gang te zetten. Iets dat tot bloei komt, na eerst te zijn afgebroken. De troost van de natuur is dat die eeuwig blijft bloeien om te sterven en opnieuw te groeien. Dr Hans Moolenburgh schreef er inspirerende boeken over. Hij zei: “Oplossingen zullen pas komen als de nieuwe wereld uit de as van de oude verrijst. De kracht zit in de geest van de hernieuwde mensheid”.

 

Kunstproject ‘Ontmoet Jouw Wilde Zelf’ gaat over onze verbinding met natuur. Op zaterdag 19 juni 2021 zijn de kunstwerken allemaal te zien op www.iktoonkatwijk.nl