LUCHT | Kun je houden van lucht en water? Onze samenleving is vooral rationeel mannelijk georiënteerd, waarbij er weinig ruimte en respect is voor het intuïtieve vrouwelijke. Regels, geld en status overheersen. Maar voel jij wanneer het gaat stormen?

 

Dit kunstwerk is gemaakt door Elvira en Marleen. We lieten ons inspireren door Nehalennia, de godin van het reizen over water. Hoe ver kun je gaan? Kun je leven van lucht? Davina Michelle zingt “Why is too much still not enough?”. Genoegen nemen met minder, hoe voelt dat? Altijd maar verder, sneller, beter, meer, meer, meer! Maar hoe oneindig is economische groei? Tijdens een evenement voor ondernemers leerde ik dat er een groot verschil is tussen mannelijke en vrouwelijke ondernemers: mannen willen groei, vrouwen continuïteit. Wat als er een betere balans komt tussen mannelijke en vrouwelijke waarden? Wat als er gezegd wordt: en zo is het genoeg!

 

Wat als je intuïtie gaat terugschreeuwen? Wordt het hoofd dan stil? Luister je dan wel naar de wind en de golven? Wat de kinderen willen? Hoe het echt met de kat gaat? Wat goed is voor de aarde? Vraag mensen wat ze zouden willen als geld geen issue was, dan antwoorden ze: creatief bezig zijn. Lekker dansen in de wind, gitaar spelen op een zomeravond, schilderen in het bos. Ondanks onze welvaart werken we steeds harder, kunnen onze kinderen straks geen eigen huis betalen en hebben we onszelf slaaf gemaakt van de grote consumeermachine. Raar he?

 

Maar hoe klinkt stilte? Wat doet een heldere sterrenhemel met jou? Onze verre voorouders wisten het: alles is met elkaar verbonden is. De mens als onderdeel zien van iets veel groters. Je verbonden voelen met alles wat leeft. Als je je wilde kant niet kent, ben je dan enkel een zwevend hoofd? Voel jij hoe klein je eigenlijk bent? Een stofje in het universum? Rutger Bregman is er duidelijk over: de toekomst van de mens is ‘the survival of the friendliest’. Meebewegen heeft de toekomst.

 

Kunstproject ‘Ontmoet Jouw Wilde Zelf’ gaat over onze verbinding met natuur. Op zaterdag 19 juni zijn de kunstwerken allemaal te zien tijdens ons Open Atelier! En op www.iktoonkatwijk.nl