Een bloemetje! Elk jaar deelt de NVA (Nederlandse Vereniging voor Autisme) de autisme-vriendelijkheids-prijzen uit. Dit jaar ontving ook ik en mooi boeket! Als winnaar in de categorie ‘thuisleerkracht van het jaar’. Het kind centraal stellen, niet het systeem. Ik blijf het roepen!

 

Het is zo belangrijk dat elk kind gezien wordt zoals het is. Niet ergens in duwen waar het niet hoort. Dan is het aan het overleven in plaats van leven. Buiten de lijntjes durven denken! In mijn atelier heb ik al veel kinderen voorbij zien komen met problemen op school, met stempeltje en labeltjes. Is het kind het probleem? Echt?

 

Stil en verlegen kwam Truus binnen in mijn atelier. Ze voelde zich mislukt. Niet gezien, niet begrepen. Maar inmiddels ontwikkelt ze zich razendsnel. Heeft een maatje gevonden. Probeert allerlei technieken en creëert een heel eigen stijl. Ze is kunstenaar! Ze is heel gevoelig voor drukte en geluid. Ze wijkt af. Past niet in ons onderwijs-systeem.

 

In plaats van kijken naar wat een kind nodig heeft om zich te ontwikkelen, wordt er teveel gekeken hoe een kind in ons systeem geperst kan worden. De omgekeerde wereld in mijn ogen. Zo krijg je een kleurloze wereld, zonder diversiteit.

 

Al een tijdje maak ik mij sterk voor meer diversiteit in het onderwijs. En meer ‘ontdekplekken’: plekken waar een kind echt gezien wordt. Dat zou een groot verschil maken. Ontdekken waar het kind goed in is en welke rol het speelt in een samenleving. En ouders helpen met andere ogen te kijken. Misschien maken zij dan bewustere keuzes voor hun kind. Zodat onze samenleving weer lekker kleurrijk kan worden!