Volg hier onze 'Buiten de Lijntjes' avonturen! We zijn bezig een kleurrijke plek te creëren waar natuur en creativiteit onderdeel zijn van het levenIn oktober 2021 verruilden wij als gezin ons huis en atelier in Katwijk om voor een huis met een grote tuin in Drenthe. Een plek waar we duurzaam wonen combineren met leven in een voedselbos. Wij voelen ons de re-generatie: de generatie die zelf weer verantwoordelijkheid neemt voor onze eigen gezondheid en dat van de aarde. Maar hoe dan precies? En waar lopen we tegenaan? #wearetheregeneration

 

De tuin ontwaakt…

Heel voorzichtig begint onze tuin uit haar winterslaap te komen. Langszaam rekt zij zich uit en strekt haar tenen. De eerste voorbereidingen voor het komende seizoen beginnen en de eerste zaadjes zijn gezaaid. En de laatste wintergroenten zijn op. En zelf komen we ook uit onze winterrust. Leven met het ritme van natuur...

Lees meer »

Composteren en plunderende dieren

Onze nieuwe hobby: composteren! Terwijl Floris zich toegelegd heeft op Bokashi en onze dieren de composthoop plunderen, verdiep ik mij in alle vormen van hergebruik van keukenafval. 

Lees meer »

Samenwerken met natuur

Terwijl het consumentisme zich tevreden stelt met enkel het vervullen van directe behoeften, zonder zich te bekommeren om de consequenties, lees ik in dit boek hoe je werkt aan gezonde langetermijnoplossingen. De oplossing: samenwerken met natuur!

Lees meer »

Isoleren en multifunctionaliteit

Permacultuur is streven naar zo min mogelijk gebruik van fossiele brandstoffen, want die zijn eindig. Bij alles wat we doen in en om ons huis denken we hierover na. Hoe gebruiken we de ruimte? En in de toekomst? Hoe kunnen we van een bestaand huis een duurzaam huis maken?

Lees meer »

Wateropslag creëren

Deze regenachtige dagen leken ons het perfecte moment om ons bezig te houden met onze wateropslag! Alle goten zijn met hulp van een buurman schoongemaakt en er worden extra regentonnen geïnstalleerd. Twee simpele aansluitingen die ik zelf knutselde werken niet, dus die passen we aan. De grote IBC tanks bij de grote moestuin krijgen een aansluiting op de gele Geka slangen die we overgenomen hebben van de vorige bewoners.

Lees meer »

Leefgemeenschap met dieren!

Met meer dan 20 grote en kleine dieren in en om het huis kunnen we inmiddels wel zeggen dat we een leefgemeenschap met dieren vormen. En na het kijken van de film Avatar 2 (een 3D-belevenis van maar liefst 3 uur!) lijkt ons dat niet eens zo'n gek idee. Balans is voor de waterwezens op Pandora het allerbelangrijkste en dat bereiken ze door samen te werken met natuur. Want alles is met alles verbonden. Net als de permacultuur gedachte eigenlijk. 

Lees meer »

Anders Wonen: hoe doe je dat?

Op bezoek bij Stefanie! Er is meer in het leven dan torenhoge hypotheken en indiviualisme. Anders wonen is anders leven. Leven in een woongemeenschap is in verbinding met anderen leven. Altijd gezelschap om je heen en nooit hoeven klussen, tuinieren of koken in je eentje. Stefanie laat me haar plekje zien in Glimmen, waar verschillende mensen samen zijn gaan wonen in een oude boerderij met bijgebouwen. De gemeenschap wisselt met de seizoenen van samenstelling. Reizen en wonen wisselen elkaar af op deze plek. 

Lees meer »

Pionieren

Ons eerste jaar in Drenthe voelt als pionieren! 🏡 Oneindig veel nieuwe ontdekkingen... 

Lees meer »

De Verborgen Tuin

Het aanleggen van ons voedselbos begint eigenlijk met dat wat verborgen ligt. Het onbekende universum onder onze voeten! Terwijl het traditionele tuinieren gebaseerd is op symptoombestrijding, leggen wij eerst een bodemvoedselweb aan: het microleven in de grond. Bladeren laten we liggen en we bouwen aan een humuslaag van gezeisde grassen en wilde kruiden. Nieuwe aanplant krijgt een bedje van omgekeerde graszoden, houtsnippers en wat mycorrhiza uit het bos. Wormen, schimmels, bacteriën, nematoden en mijten. Ze zijn allemaal welkom!

Lees meer »