Volg hier onze 'Buiten de Lijntjes' avonturen! We zijn bezig een kleurrijke plek te creëren waar natuur en creativiteit onderdeel zijn van het levenIn oktober 2021 verruilden wij als gezin ons huis en atelier in Katwijk om voor een huis met een grote tuin in Drenthe. Een plek waar we duurzaam wonen combineren met leven in een voedselbos. Wij voelen ons de re-generatie: de generatie die zelf weer verantwoordelijkheid neemt voor onze eigen gezondheid en dat van de aarde. Maar hoe dan precies? En waar lopen we tegenaan? #wearetheregeneration

 

Zelf nadenken

Ontdekkend leren 🍀 Verzamel 5 verschillende blad- of bloemvormen. De ander bestudeerd alles enkele seconden nauwkeurig en zoekt dan zo snel mogelijk exact hetzelfde.

Lees meer »

Voedselbos & droogte

Ons voedselbos! Door de droogte heeft de jonge aanplant het zwaar. Onze watertanks zijn nu leeg en de regentonnen ook. Dat betekend dat het al heeeeeeeeel lang niet heeft geregend. Wat uitzonderlijk is zo vroeg in het seizoen. 

Lees meer »

Presentatie voor TU Delft

Ons verhaal wordt steeds bekender! Bram werd gevraagd om voor de TU Delft een presentatie te geven over hoe wij wonen. Hij staat inmiddels bekend als de 'duurzame collega' in Drenthe. 

Lees meer »

Gaat technologie ons redden?

Warmtepomp | Gaat technologie ons redden? Helaas, berekeningen van wetenschappers laten zien dat het de mensheid alleen maar dieper in de afgrond stort. Rond 2040 raken grondstoffen op en de Aarde uitgeput. Tenzij... die technologische vooruitging gepaard gaat met een mindset-switch! Namelijk de terugkeer van het besef dat mensen onderdeel zijn van een ecosysteem. En wij onszelf weer netjes en bescheiden terugplaatsen tussen planten, dieren en de elementen. Dan kan onze nieuwe warmtepomp wel degelijk het verschil maken!

Lees meer »

Geven en nemen

Balans | Leven volgens de permacultuur principes betekent: evenveel geven als nemen. We planten een boom. En de boom geeft ons kersen.

Lees meer »

Wassen met een nootje!

Hiermee doen we de was! Met een simpel nootje. Drie nootjes voor drie keer wassen, zo simpel kan het zijn. De wasnoten bestellen we via pieter pot en worden bezorgd in een herbruikbare glazen pot, dus geen afval. Goedkoop, duurzaam en het werkt!

Lees meer »

Het huis bij de sluis

Een omgeving creëren waarin mens en natuur in verbinding kunnen leven. Dat is permacultuur! Omringd door een groep gelijkgestemden ga ik mij hier de komende weken verder in verdiepen. Op een prachtige plek en onder begeleiding van Arthur www.hetmoeras.com

Lees meer »

Eerbiedig oogsten

Het verhaal van de lente begon ooit met de godin Ostara. Haar kip begon weer eieren te leggen, maar verstopte ze zo goed dat ze onvindbaar waren. Daarom veranderde ze haar kip in een haas. Deze haas raapte vliegensvlug alle eieren bij elkaar. De paashaas.

Lees meer »

Zelf brood bakken met Floris!

Brood bakken met Floris! Inmiddels is hij bij ons thuis expert broodbakken geworden. Hij experimenteert erop los met allerlei soorten brood. Toen onze oude broodbakmachine kapot ging wilde hij dan ook zo snel mogelijk een nieuwe. Hier is zijn advies:

Lees meer »

Natuurweetjes boek van Josefien

Josefien heeft zelf een boek gemaakt: Natuurweetjes met Kobus de Wielewaal. Tijdens Project Boek op school heeft ze er hard aan gewerkt. Alle foto's en illustraties heeft ze zelf gemaakt en haar broer heeft haar geholpen met de juiste spelling. Ze heeft het boek geschreven voor kleuters, maar eigenlijk kunnen grote mensen er ook van leren!

Lees meer »