Door de ogen van een dier!

Kun jij kijken door de ogen van een dier? Voel hoe jouw perspectief verandert! De indianen noemden dieren hun broeders en zusters, maar hoe gelijkwaardig ziet de moderne mens zich nog? Voelen wij ons onderdeel van natuur of zijn wij langzaamaan kunstmatig geworden? En welke gevolgen heeft dit voor het dierenrijk? 

Lees meer »

Ontmoet Jouw Wilde Zelf!

KUNSTPROJECT | Ontmoet Jouw Wilde Zelf! Kunstproject over onze verbinding met natuur. Kun je voelen wanneer het gaat stormen? Wat doet volle maan met jou? Het denken voert al eeuwenlang de boventoon. Maar is luisteren naar wat de wind jou toefluisterd niet net zo waardevol? Kun je houden van lucht en water? Het is tijd om ons Wilde Zelf weer te ontmoeten!

Lees meer »

Muurschilderingen

Bijna 20 jaar lang heb ik muurschilderingen gemaakt! Als ik erop terugkijk voel ik mij dankbaar en blij. Zoveel leuke projecten, mooie plekken en bijzondere mensen waar ik heb mogen schilderen. Van jungle in een kinderkamer tot een photobooth in een winkel, ik heb het allemaal vol passie gedaan! Sinds onze verhuizing naar Drenthe ben ik gestopt. Ook omdat mijn nek en schouder helemaal vast zaten. Het is tijd voor iets nieuws, maar ik kijk terug met een glimlach. En het leukste is: de meeste muurschilderingen zijn nog steeds te bewonderen! 

Lees meer »

Sociocratische Leeromgeving

Alle ruimte voor creativiteit op school! Een plek waar spontaan een werkgroep muurschildering ontstaat en waar de kinderen botanisch leren tekenen met planten uit het voedselbos. Waar iedereen iets van elkaar kan leren! Waar kinderen uit zichzelf workshops geven, een theaterproject starten en boeken schrijven. Met veel plezier help ik elke week een dagje (vrijwillig) mee in het atelier van onze sociocratische leeromgeving. 

Lees meer »

De Nette Boetster

Tijdens cultuurevenement Warm Winter Fest 2019 deed ik een zogenaamde 'art-performance' in het lokale museum. Want Anton Maris, kunstenaar uit de tijd dat Katwijk nog een echt kunstenaarsdorp was, onthulde tijdens deze avond een nieuw werk: De Nette Boetster! Het publiek stroomde die avond in grote getalen toe, het was nog nooit zo druk geweest. Maar wat niemand wist was dat men zelf onderdeel werd van het kunstwerk. Nietsvermoedende bezoekers werden door twee professionele vrijwilligers de juiste kant op gestuurd. Per ongeluk kwamen zij achter het kunstwerk terecht, waar ze door Anton werden verleid hun hoofden door het gat te steken. 'Zal ik een foto maken met je mobiel?' Vroeg hij. Waarna het mobieltje achter hem op een tafeltje verdween en de bezoekers zelf op zoek moesten gaan naar een route naar de voorkant van het kunstwerk. Eenmaal daar aangekomen kwam de schok: ben ik daarmee op de foto gegaan? Anton legt uit: in mijn tijd werden de nettenboetsters, meestal jongedames, graag gebruikt als model voor het schilderen. Maar waren deze boetsters wel zo netjes? 

Lees meer »

Creakids Ontdekplek

CREAKIDS | Een ontdekplek voor creativiteit, fantasie en ontdekkend leren. Even lekker buiten de lijntjes kleuren! En vies worden mag gewoon. Aan de slag met kleur, krijt, verf, potlood, klei, karton en allerlei (recycle) materialen. Vaak beginnen we met een thema of kunstenaar om inspiratie op te doen. Elk kind of tiener help ik in zijn of haar eigen unieke artistieke ontwikkeling en daag ik uit net dat ene stapje verder te doen. Waar het ene kind volop aan het experimenteren is met klei en glitters, help ik het andere kind zich te verdiepen in portrettekenen of animatie. De creatieve en intuitieve kant van kinderen krijgt in mijn atelier alle ruimte. Want in ons schoolsysteem is daar nauwelijks nog aandacht voor. Bij Creakids voelen ze de vrijheid waardoor hun zelfvertrouwen groeit. Dan gaat de creativiteit weer stromen. Elk kind is een kunstenaar!

Lees meer »

CreaCafé

Ontmoeten, inspireren en creëren! Even een moment uit de comfort-zone en jouw creativiteit weer laten stromen. Dat is het CreaCafé. We laten ons inspireren door een thema uit de kunst en filosofie. Zoals: Vervreemding met Picasso, of omkeren met Monet en Plato. Of met Verwonderzinnen zoals: Ben jij van steen? En gaan dan aan de slag met verschillende materialen, zoals krijt, verf, hout en stof. Maar... niets gaat zoals gewoonlijk en ik daag je uit net dat stapje verder te gaan! Zo verleg je je grenzen van verbeelding en creatiekracht. Natuurlijk allemaal onder het genot van een hapje en een drankje. Het CreaCafé  is al op verschillende plekken en tijdens diverse evenementen geweest. Na afloop ga je met een hoofd vol nieuwe ideeën en een uniek kunstwerk weer naar huis...

Lees meer »

Makersplaets

De Makersplaats in de Bibliotheek Katwijk is een werkplaats voor kleine makers, een plek waar je kunt creëren en waar ideeën tot leven komen. Het is een ‘doe-afdeling’ waar kinderen van 4 t/m 12 jaar op een interactieve en speelse manier aan de slag gaan met 21ste eeuwse vaardigheden. De Makersplaats is dé plek waar het draait om ontdekkend leren. Op deze plek organiseerde ik de Tekenbende op woensdagmiddag: verschillende ontdektafels waar allerlei actviteiten tegelijkertijd plaatsvonden en gecombineerd konden worden. Zoals tekenen, schilderen, knutselen en kunst maken. Steeds met een thema uit boeken of verhalen. Zo maakten de kinderen mozaïek met Alice in Wonderland en ontwierpen we onze eigen boomhut met 39 verdiepingen. Fantasie kent geen grenzen!

Lees meer »

Ontdek- en Ontmoetplek Cleijn Duijn

Elkaar ontmoeten en ontdekken waar je goed in bent! In het wijkgebouw van de wijk Cleijn Duin in Katwijk zijn we met een aantal vrijwiligers op woensdagmiddag een ontdek- en ontmoetplek begonnen. Vanaf de eerste middag al een groot succes met meer dan 70 bezoekers! Geïnspireerd door mijn ideeën over een ontdekplek lukte het Angelique Hogewoning om samen met een groep vrijwilligers het project te starten. Samen organiseerden we de eerste middag, verspreiden we flyers door de wijk, regelden we spullen en sponsors, een facebook-pagina en bekendheid via de media. De officiële opening werd gedaan door de wethouder. Angelique: 'Kinderen moeten gestimuleerd worden om bezig te zijn en hun fantasie te gebruiken. Veel te vaak zijn zij met de laptop of smartphone bezig en dat belemmert hen in hun creativiteit en vooral sociale contacten zijn belangrijk'. Helaas maakten de corona-regels in 2020 een eind aan dit succescvolle project.

Lees meer »

Mini Voedselbos Katwijk

Samen ontdekken hoe je op een duurzame manier voedsel kunt laten groeien! Dat is het doel van een nieuw initiatief in Duinvallei Katwijk: Mini Voedselbos Katwijk. Kunstenares Marleen Dijkdrent is begonnen met dit groene project. Inmiddels is de groep vrijwilligers groeiende! Het is pionieren. Hoe werk je samen met natuur om voedsel te laten groeien? Een voedselbos is een project waarbij je samenwerkt met natuur. Een proces die stapje voor stapje genomen wordt. Elk weekend een doen we samen een stapje in het proces, zoals zaaien, stekken of het graven van een poeltje.

Lees meer »