Porre’s Toen

Gepubliceerd op 20 oktober 2022 om 11:07

Binnen 3 jaar een kaal weiland omtoveren tot een voedselbos! Permacultuurtuin Porre's Toen bewijst dat het kan. 

Geerte & Peggy zijn in het vroege voorjaar van 2019 op een weiland grenzend aan hun perceel begonnen met de aanleg en aanplant. De structuur wordt gevormd door 18 hoogstam fruit- en notenbomen. Elke boom zal in de toekomst het hart van een plantengilde vormen, bestaande uit planten die elkaar versterken, ongewenste onkruiden onderdrukken en helpen om eventuele plaagdieren te bestrijden. Het is bijzonder om te zien hoe snel deze gildes zich al ontwikkelen! Allemaal te danken aan het harde werk van deze bijzondere twee dames. 

 

De tuin biedt aan meer gasten een thuis dan je zou verwachten. Egels, fazanten maar ook een valk wist de net geplaatste valkenkast snel te vinden. Wonderlijk hoe snel en dankbaar natuur gebruik maakt van dat wat door mensenhanden gemaakt is. Ook bezoekers van de B&B en passerende fietsers zijn welkom voor een pauze in de tuin. En ook zo bijzonder: deze plek is ook een zogenaamde worteltuin voor gescheiden gezinnen die weer contact zoeken.

 

Samen met Geerte heb ik in de Kikkerkeet (met droogtoilet) leuke plannetjes gemaakt voor een schooluitje naar Mooie Muren in Stadskanaal, waar zij rondleidingen geeft. Niet zomaar een rondleiding, maar eentje waarbij zij ook haar eigen kunsten inzet: een passende proeverij met Porrepoele producten. We zijn zo benieuwd! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.