Winterrust

Gepubliceerd op 16 november 2023 om 17:52

De tuin maakt zich klaar voor een winterrust. De laatste herfstframbozen rijpen moeizaam en de lindes vertrouwen hun voedzame bladeren toe aan de bodem. Ook wij gaan in winterrust.

 

Waar de hectiek rondom sint en kerst in het ‘wilde westen’ nu de top bereikt, volgt Drenthe de hartslag van de natuur. En dat doet ons goed. Geen pepernoten, maar rode bessen zoeken in het bos. Geen kerstkoopavond, maar wandelen langs de oevers van de Hunze.

 

Egels hebben we dit jaar minder vaak gezien in de tuin dan vorig jaar. Maar mezen en gaaien des te meer. We zien ook vogels in de tuin die we nog niet kennen. Muizen en andere kleine dieren gaan in winterslaap. Soms ook in ons huis, ondanks de katten. Ze verlagen hun lichaamstemperatuur en ook hun hartslag en ademhaling.

 

Grotere dieren doen vaak een winterrust, waarbij hun temperatuur ietsje lager wordt en ze teren op hun vet. Herten rusten ook, maar blijven actief. Tegen het einde van de winter zijn ze heel zwak en kwetsbaar. In die periode houden we de hond dan ook liever aan de lijn tijdens wandelingen. Winterrust is eigenlijk heel normaal. En noodzakelijk. De voorraadkast vol weckpotten en ingemaakte oogst. Langer slapen. Een goed boek lezen bij het vuur. Misschien zit het nog in onze genen?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.