Een chaotisch bestaan

Gepubliceerd op 1 mei 2024 om 13:02

Je zou zeggen dat natuur pure rust en orde is, maar nee, natuur is chaos! Ons nieuwe leven in ons Drentse permacultuurparadijs is dus eigenlijk een zeer chaotisch bestaan...

 

Orde en controle zijn stiekem eigenlijk mensendingetjes. In onze tuin groeien wilde kruiden waar ze willen en eten de slakken een hapje mee. De mollen laten we gewoon hun gang gaan en de rupsen ook. Het enige wat ik doe ik gluren. Observeren! Want ik leer een hoop van natuur. Hoe slakken eigenlijk alleen maar je 'troep' voor je opruimen (zwakke groente, want die wil je niet eten). Hoe mollengangen de bodem van airco voorzien. Hoe wilde planten mijn planten homen helpen, door voedingstoffen uit de bodem beschikbaar te maken. 

Dus besloot ik: mijn moestuin wordt ook chaos! En ik ben er tot nu toe zeer tevreden over. Geinspireerd door het idee van Frank Anrijs (Yggdrasil) met zijn systeem van schijnbare chaos! In de kas groeien kruiden, slasoorten, tomaat, paprika en spinazie door elkaar heen. Ik pluk continu, waardoor het mooi in evenwicht blijft allemaal. Ik zie de slakken vooral knagen aan slappe slablaadjes. En ik zie hoe voor mijn ogen een fantastisch saladebuffet ontstaat! Geweldig toch?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.