Kruidenspiraal met zonder kippen

Gepubliceerd op 7 maart 2022 om 21:04

Vlakbij onze achterdeur was een plekje in de tuin waar we eigenlijk nog geen bestemming voor hadden. Mijn dochtertje besloot: dit wordt de kruidenspiraal! In onze vorige woonplaats hadden we er ook eentje gemaakt in het voedselbos dat we daar zijn begonnen in de buurt. Ze vond het leuk om te doen en de spiraalvorm sprak erg tot haar verbeelding. Samen hebben we met de grote keien die over waren een spiraalvorm gemaakt en gevuld met aarde en zand. Best een pittig klusje! 

Het is handig om in de buurt van je keuken een kruidenspiraal te hebben. Door de spiraalvorm bevat een kruidenspiraal plek voor kruiden die veel zon en warmte nodig hebben en tegelijk ook voor kruiden die van wat meer schaduw en vocht houden. Omdat de meeste kruiden uit mediterrane landen komen houden ze van droge, kalkrijke grond en deze kruiden zet je dan ook bovenin. Zoals rozemarijn en salie. De spiraalvorm eindigt aan de noordzijde, waar je een klein vijvertje kunt maken van een teil gevuld met stenen. Daar kan munt en waterkers groeien.

​​​​​​​Dieren zijn welkom in de permacultuur tuin. De salamanders en kikkers die afkomen op de keien en het water helpen je met het in toom houden van slakkenplagen. Soms bevat een kruidenspiraal zelfs een ingebouwd egelhuisje! Op internet zijn vele voorbeelden te vinden, groot en klein. Nadat wij onze kruidenspiraal af hadden onderging deze direct een grondige inspectie van onze kippen. Ik meen dat ze het goedgekeurd hebben.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.