Onsterfelijkheidskruid

Gepubliceerd op 28 september 2022 om 20:46

Onsterfelijkheidskruid! 🌿 Een klein plantje met een grote naam. Het zette me aan het denken. Want wat als alle mensen vanaf nu onsterfelijk zouden zijn?

Voorbij de hoop op verandering is er acceptatie. Stijgende gas- en energieprijzen. Goed voorbereid gaan wij de winter in, want we zagen dit al aankomen. En terwijl de droogte deze zomer intens was en schoon drinkwater in de toekomst niet meer vanzelfsprekend, protesteren de boeren. Terwijl wij dit najaar verder werken aan de aanplant van ons voedselbos wordt er op het aardappelveld naast onze tuin nog een keer met pesticiden gespoten.

 

Nog steeds overvalt mij soms het diepe besef van eindigheid. De doodlopende weg van het kunstmatige leven die de mensheid is ingeslagen. Het wegvallen van (bio)diversiteit en de betekenis ervan voor onze soort. Hoe leefbaar is onze aarde straks nog voor onze kinderen? We blijven maar doorgaan met vervuilen. Als ik weer even terug ben ‘in de matrix’ zie ik vooral de waanzin. Een dolgedraaide samenleving. Gebrek aan inzicht en ontkenning van ecosystemen en hoe alles met elkaar verbonden is.

 

Terwijl kinderen in traditionele klaslokalen rekentoetsen moeten doen leren mijn kinderen bij De Vuurvlinder over plant- en diersoorten. Door mij te verdiepen in permacultuur leer ik over de complexiteit van natuur en hoe alles een rol heeft. Zelfs die irritante wespen! En wat van oorsprong de rol van de mens is: beschermen en verzorgen. Dus die taak nemen we op ons. Als wij goed voor dit stukje aarde zorgen, zal het ook goed voor ons zorgen!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Karina Staal
2 jaar geleden

Ja, we zitten middenin de bewustwording waarin we de shift mogen maken. En alles wat er gaande is, is nodig om die bewustwording op gang te brengen. De bewustwording van onze grootheid En onsterfelijkheid