Altijd Dierendag!

Gepubliceerd op 5 oktober 2022 om 10:14

Altijd Dierendag! 🐰 Hoewel het bij ons eigenlijk altijd wel dierendag is zijn we er toch druk mee. Kadootjesochtend voor hond en kat, een feestelijk diner voor kippen en eenden en ook aan de wilde dieren wordt gedacht. Josefien heeft mooie mezenhuisjes geschilderd, zodat we die in de eikenbomen voor ons huis kunnen hangen.

 

We begrijpen nog steeds niet waarom de gemeente linten komt hangen om bomen waar processierups voorkomt, want met hetzelfde gemak hang je een vogelhuisje op. Koolmezen eten processierupsen.

In onze omgeving is er nu een vervoersverbod vanwege kippengriep. Terwijl we in de auto zitten vraagt Josefien waarom er ineens borden langs de weg staan. Ik vertel over de megastallen en hoe daar makkelijk ziektes kunnen verspreiden. Ze zegt dat ze heel verdrietig wordt als ze aan al die zielige kippen denkt. Bij ons in de tuin kunnen ze gewoon hun natuurlijke gedrag vertonen en zijn ze daarom heel gezond. Wist je bijvoorbeeld dat kippen eigenlijk bosdieren zijn? Het liefst zitten ze bij ons verstopt tussen de struiken. 


Mijn kinderen zijn heel begaan met dieren en dat houden we graag zo. Floris voelt zich erg verbonden met dieren en heeft daar eigenlijk meer mee dan met mensen. Mensen zeggen zoveel, ook wat ze eigenlijk niet bedoelen, wat verwarrend voor hem is. Hij wil ook geen vlees eten en is heel bewust met zijn voeding bezig. Toen we langszaam overgingen naar vegetarisch eten vond hij het prima. Bij Bram had ik meer problemen verwacht, maar ook die vind de vega gerechten erg lekker. Alleen een visje mist hij, maar zodra hij dat probeert te eten krijgt hij de volle laag van zijn zoon. Floris vind het vreselijk als zijn vader een dode vis opeet!

 

En wist je dat zelfs de hond nu vegetarisch is? Sinds we overgestapt zijn op vega voer zijn de problemen met haar oren en huid verdwenen. Ze krijgt nu alle voedingstoffen binnen om haar lichaam te ondersteunen gezond te blijven, zoals ook zeewier en bonen. Honden zijn helemaal geen carnivoor maar omnivoor: alleseters!

 

Dieren spelen een belangrijke rol in ons leven en sinds we in Drenthe wonen is die verbondenheid nog groter geworden. Zelf vind ik het interessant wat mijn rol als mens hierin is. Hoe we verschillende dieren samen kunnen laten leven, zelfs als ze elkaars prooidier zijn. De hond voelt instinctief dat een kip een lekker hapje is, maar past zich aan vanwege mij. Zo bijzonder! Wij homo sapiens horen dieren te beschermen en verzorgen, niet gebruiken en dumpen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.