Nieuwe Ontdekkingen

Gepubliceerd op 8 oktober 2022 om 15:24

Nieuwe Ontdekkingen 🌿 Het houdt maar niet op hier in Drenthe! Zo blijken de prachtigste wandelroutes verstopt te zitten. En blijken onze bonen paarsgestippelt.

Met de hond als excuus probeer ik zo vaak mogelijk lange tochten te maken door de bossen, wat we beiden heerlijk vinden! Met de kinderen hebben we inmiddels ook onze favo plekjes, zoals 'het veldje' bij Exloo en Polshoogte. Ook ontdek ik met behulp van de knooproutekaart allerlei verstopte plekjes. Zoals een leuke route door het Lofar gebied, waar nog echt moeras is. Niet buiten de paden lopen! En via de schaatsbaan in Buinen loop je zo een bos vol bosaarbeitjes in...

 

Thuis zijn we nu zaden aan het verzamelen en aan het oogsten. Bijzonder hoeveel je al zelf kan produceren in 1 jaar! De pompoenen, rode kool en boerenkool doen het goed. Ook de kruidenspiraal wordt steeds voller. De waterkers, bijenplant en waterzuiveraar, groeit nog steeds flink. Lekker in salade, soep of sandwich. Pasgeleden vond ik een stekje van de colaplant, die vind Floris wel interessant. De bonen groeien ook weelderig, vooral op de zonnige plekjes langs de afrastering van de moestuin. Bonen zijn voor mij, net als de eenden, nog echt een nieuwe ontdekking waar ik mijn draai in moet vinden. Het werkt het? Via de ruilmarkt bij de erfwinkel in Onstwedde kregen we bijzondere paarsgestippelde bonen. Wat een feestje om die uit de peulen te halen! Josefien is er kampioen in.

 

Ondertussen verdiep ik me verder in permacultuur. Wist je bijvoorbeeld dat je een appelboom van de juiste hoeveelheid stikstof en kalium voorziet door in het seizoen wekelijks een plas te doen tegen de boom? Deze winter gaan we op zoek naar alle soorten die Arthur (www.hetmoeras.nl) voor ons heeft ingetekend. Als alles straks op de juiste plek staat kan het voedselbos zichzelf in stand houden. Zo heeft hij vlakbij vruchtdragende bomen op de juiste plek stikstofbindende bomen getekend, zodat we straks een gezonde bodem creëren voor onze voedselproductie. 

In Drenthe is nu ook een vereniging gestart: Drentse Voedselbossen www.drentsevoedselbossen.nl . Vanaf dag 1 al een groot succes met meer dan 80 aanmeldingen! Ook wij zijn nu aangesloten. Er is een loket geopend voor vragen en er worden activiteiten en workshops georganiseerd om informatie uit te wisselen. Erg leuk allemaal. En ondertussen zijn we druk met de tuinkas en bomen planten. Floris is nog steeds in zijn nopjes met de droogmachine. Hij probeert vanalles uit, zoals zelf crackers maken en gedroogde pruimen. We willen leren zoveel mogelijk zelf te maken. Een receptenboek met voedselbos-producten, dat missen we nog. Mooi projectje voor Floris misschien...

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.