Composteren en plunderende dieren

Gepubliceerd op 11 februari 2023 om 18:39

Onze nieuwe hobby: composteren! Terwijl Floris zich toegelegd heeft op Bokashi en onze dieren de composthoop plunderen, verdiep ik mij in alle vormen van hergebruik van keukenafval. 

In Drenthe betaal je veel geld voor het inleveren van je restafval. En terecht. Dus verdiep ik mij in alle vormen van hergebruik van ons afval. Als ik bijvoorbeeld houtkorrels gebruik voor de kattenbak en een thermo compostbak aanschaf, scheelt dat kosten! Want zo'n compostbak werkt op hoge temperaturen en kan zelfs poep, kookresten en onkruid composteren.

 

Ook een droogtoilet staat op mijn wensenlijstje. Gratis compost voor ons voedselbos! Onze eigen poep zou theoretisch via de thermo compostbak in plantenvoeding kunnen veranderen. Maar daar moet ik me nog verder in verdiepen. Vroeger werd de poepemmer gewoon op het preibed geleegd, maar dat lijkt mij een beetje riskant. In het voedselbos kan wel.

 

Vlakbij de grote moestuin staan 3 compostbakken. De inhoud van de dierehokken gaan daar ook in, naast tuin- en keukenafval. Na de winter begin ik met het omscheppen: steeds overscheppen in een nieuwe bak. Bij de derde bak is het afval verandert in compost.

 

Floris is ondertussen bezig met de Bokashi emmer die hij voor Sinterklaas kreeg. Daar doet hij keukenafval en Bokashi starter in, waardoor de boel gaat fermenteren. Dit levert waardevolle voeding op die je in kunt graven in de moestuin. Met een kraantje tap je sap af, dat is vermengt met water voeding voor onze kamerplanten. 


In de moestuin proberen we de no-dig methode uit: niet spitten, maar bedekken! Met en dikke laag karton en compost kan er geen onkruid doorheen en laat je het bodemleven intact. Dat bodemleven gaat ons helpen gezonde groente te kweken. Zo is het cirkeltje rond! 


Inmiddels zijn we zo gewend aan het composteren dat h voelt om de appelschilletjes of koffieprut bij het restafval te gooien! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.