Natuurlijke weerstand opbouwen bij mens, dier… en planten!

Gepubliceerd op 25 februari 2023 om 14:28

Gezonde mensen zijn vitale mensen: zij eten voedzaam en gezond, zijn jaarrond buiten en bouwen een natuurlijk weerstand op tegen ziekte. Dat geldt ook voor planten!

 

De Stichting Drentse Voedselbossen organiseerde een kijkje in de keuken van kwekerij Vreugdenhil in Eldersloo. Zij hebben namelijk een gezonde filosofie omgezet in een prachtig label: Natuurlijk Sterker! Een teeltwijze die planten vitaal en sterk maakt, waardoor ze beter aanslaan.

 

Alles begint bij een gezonde bodem! Reststromen van blad- en houtafval worden omgezet in compost, mulch en plantaarde. En ja, ook eikenblad wordt gebruikt. Want het verhaal dat dit blad te zuur maakt is een sprookje. Zoals er wel meer sprookjes rondgaan in de wereld van het traditionele tuinieren. Vreugdenhil probeert veel nieuwe technieken uit en is nu vooral bezig om van het gebruik van turf af te komen. Want turf in potgrond is echt niet meer van deze tijd! Het afgraven van turf put onze aarde uit en veroorzaakt veel uitstoot van schadelijke gassen.

 

Ook zoeken ze naar duurzame oplossingen, zoals zonnepanelen en overstappen op elektrische machines. Plastic potten worden hergebruikt en eigen water wordt gezuiverd en hergebruikt op het land. De kweekplanten staan tussen de wilde kruiden en krijgen een mulchlaag bij de voet tegen uitdroging. Bewatering gaat via druppelslangen, om verspilling tegen te gaan.

 

Ik wordt heel blij van deze filosofie. Gebruik maken van het opbouwen van natuurlijke vormen van weerstand. Met een kar vol vitale planten rij ik elektrisch weer naar huis!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.