Warmte winnen uit je eigen riool!

Gepubliceerd op 13 maart 2023 om 22:13

Warmte winnen uit je eigen riool. Het klinkt gek, maar het kan! Via de TU Delft, waar Bram werkt, ontdekten wij de HeatCycle.

 

We streven naar zo veel mogelijk zelfvoorzienend zijn. Ons huis verduurzamen en zelf onze energie opwekken. Onze zonnepanelen wekken genoeg stroom op. Nul op de meter is nu nog (door de salderingsregeling) goed te doen, maar helemaal ‘eerlijk’ is dit niet. In de winter ligt een uitdaging omdat de opbrengst van de zonnepanelen laag is en het gebruik in deze donkere en koude dagen juist hoog.

 

We zijn aan het zoeken naar oplossingen die ook in de winter een goede bijdrage kunnen leveren. Het zal een combinatie worden van verschillende warmte- oplossingen. We hebben nu de HeatCycle aangeschaft. Dit apparaat is uitgevonden door 2 TU Delft studenten en inmiddels 1 jaar op de markt.


De HeatCycle is een systeem om warmte terug te winnen uit afvalwater. Dus water van toilet, vaatwasser, wasmachine, douche etc. Het voordeel is, dat deze maandelijks nagenoeg hetzelfde rendement geeft. Dus ook in de winter. De investering is het wat ons betreft waard, ook omdat je een groot deel van het geld via subsidie weer terug kunt krijgen. 

Na wat boorgaten laten maken als voorbereiding zijn de mannen van Heat Cycle 2 dagen bezig geweest met het aanleggen van het systeem. In het riool onder het huis werd een soort zak aangebracht. Via buizen werd dit verbonden met een vat naast onze CV-Ketel. Via beeldbellen werden we na afloop geholpen met het activeren en instellen van het apparaat. www.dewarmte.nl

 

Over 2 weken worden de muren na-geïsoleerd. Verder wordt onderzocht of het mogelijk is van bijplaatsen van zonnepanelen op het oosten en noorden (op de bestaande omvormer). Op deze wijze wordt er van zonsopgang tot zonsondergang stroom opgewekt.

 

De verwachting is dat er in april een lucht-water-warmtepomp bij ons kan worden geïnstalleerd. Op die manier kunnen we echt van het gas af. Daarna is het nog zoeken naar een oplossing voor energie-opslag zoals een accu of batterij. Er zijn interessante ontwikkelingen op dat gebied, bijvoorbeeld het koppelen van een auto-accu aan het huis. 

 

Bram

 

Reactie plaatsen

Reacties

Janita berkhey
een jaar geleden

Hoi, leuk om dit te lezen. Wij zoeken ook nog een oplossing om van het gas af te gaan. Wij hebben infrarood panelen aangeschaft om toch warmte te hebben in iedere kamer. Dat bevalt op zich goed. Maar zoals je zegt gebruik je in de winter heel veel stroom. Dat is met een warmtepomp niet anders. Opslag van energie in batterijen is ook van korte duur. Gelukkig is dit nog volop in ontwikkeling. Ik houd me aanbevolen om jullie ontwikkelingen hierin te volgen. Groetjes Janita