Lasagna in je moestuin

Gepubliceerd op 19 maart 2023 om 20:24

Lasagna maken van je moestuin! Zonder kaas en tomaat, maar met karton en compost. Het maakt de bodem vruchtbaar en vol leven...

 

Dit is de methode waar ik tot nu toe het meest enthousiast over ben. Het lijkt een beetje op de Hugel-methode: laagjes opbouwen waardoor de boel ondergronds gaat composteren. En er langzaamaan voedsel vrijkomt voor je planten. Met eerst een laag takken uit het bos, dan laagjes blad, karton, schillen, mest, compost en stro. Of zoals ik mijn kinderen uitleg: de beestjes in de bodem te eten geven, zodat hun poep gegeten kan worden door onze spinazie en andijvie.

 

De bioscoophit van dit voorjaar is de film: Onder Het Maaiveld. Een prachtige film die goed laat zien hoe weinig we eigenlijk weten over het universum onder onze voeten. Terwijl dat de basis is van ons bestaan! Zonder vruchtbare aarde geen gezond voedsel. Het fascineert ons enorm. Hoe bacteriën, mycorrhizae, nematodes en wormen samenwerken. En hoe er zelfs nieuwe soorten ontdekt worden onder de grond! Voordat onze zaden en stekjes de grond in gaan voelen we ons dankbaar en klein. De mens, die alles kent, maar niets weet.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.