Wassen met een nootje!

Gepubliceerd op 26 april 2023 om 09:14

Hiermee doen we de was! Met een simpel nootje. Drie nootjes voor drie keer wassen, zo simpel kan het zijn. De wasnoten bestellen we via pieter pot en worden bezorgd in een herbruikbare glazen pot, dus geen afval. Goedkoop, duurzaam en het werkt!

 

Ook heb ik een tijdje met klimopbladeren de was gedaan. Omdat er veel saponinen (een zeepstof) in het blad zitten kun je er ook mee wassen. Gewoon in stukjes scheuren en in een netje toevoegen. De was geurde een beetje appelachtig en vieze vlekken waren weg. En klimop groeide volop in onze tuin! Maar wel even een klusje steeds, dat scheuren.

 

In ons voedselbos in Drenthe staat nu ook zeepkruid. Ook daar zitten saponinen in en in principe kun je alle plantdelen gebruiken voor het wassen. Week en wrijf de bladeren of wortels in water en gebruik dat water voor het wassen van kleding of jezelf. De wortels worden soms gebruikt als milde reiniger van antieke wandtapijten.

 

Als ik nu langs de schappen vol wasmiddelen loop in de supermarkt (waar ik nog maar zelden kom) voelt het echt als waanzin. Wat een gekte, al die verschillende soorten, geuren en verpakkingen. Inmiddels zijn wij zo gewend aan natuurlijk wassen dat we de geur zelfs vies vinden! Ook hier is de impact van onze dolgedraaide consumeer-wereld goed voelbaar. De invloed van Big Industry doet mens, natuur en Moeder Aarde geen goed...

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.