Het huis dat leeft!

Gepubliceerd op 18 mei 2024 om 19:50

Een huis dat onderdeel is van het ecosysteem, is dat mogelijk? Als het aan Vivianne en Bram ligt wel! Hielpen ze een paar jaar geleden nog mee bomen planten bij Mini Voedselbos Katwijk, nu start het architectenduo iets nieuws: www.hethuisdatleeft.nl

 

Geen kunstmatige, maar juist een gezonde en natuurlijke leefomgevingen creëren voor mensen. Dat is hun uitgangspunt. Ondernemende idealisten die uit het bestaande systeem stappen. Het groepje pioniers wordt steeds groter en daar wordt ik blij van. Met Het Huis Dat Leeft willen ze bouwen in harmonie met natuur. Een huis dat ademt, dat natuurlijke ritmes volgt en dat werkt als spons in klimaatwisselingen. Ontwerpen en bouwen met natuurlijke, biobased en ecologische materialen.

 

Vandaag bezochten ze ons plekje in Drenthe. Samen bekijken we onze permacultuurtuin, wateropvang, composttoilet, heat-cycle en de warmtepomp. Vooral water is essentieel in het ontwerpen van woningen, vinden we allebei. Eigenlijk hoort de waterkringloop de basis te zijn. Zelf kozen we voor kleine betaalbare oplossingen, zoals een waterfilter in de keuken. Maar het liefst zouden we het groter aanpakken. Zoals regenwater bufferen, zuiveren en via een helofytenfilter de tuin in laten lopen.

 

Vivianne en Bram hebben zelf veel ervaring met zelfbouw en willen dolgraag anderen helpen met zelfbouw projecten, waarbij alles draait om circulair leven. Werken met materiaal dat al een leven heeft gehad, óf hernieuwbaar is, óf biobased. Materiaal dat na de levensduur van een gebouw verteerd kan worden of opgenomen door de natuur. Geen beton en cement dus.

 

Hun plannen maken ons heel nieuwsgierig! We hopen dan ook dat ze voor veel mensen een fijne woonplek mogen creëren, want we weten zelf hoe fijn het is om (weer) in verbinding met natuur te leven…

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.