Droogte & vitaal water

Gepubliceerd op 4 april 2025 om 17:49

Oeps, ik had de IBC-tanks beter vol moeten laten lopen afgelopen winter! Het voorzaaien is net begonnen, maar onze voorraad regenwater is nu al op. Leven met de seizoenen betekent ook aanpassen aan verandering van klimaat.

 

Het heeft inmiddels ruim een maand niet geregend. Regenwater is het beste voor je moestuin, want het is vitaal water met precies de juiste samenstelling. Het water uit onze bron bevat teveel metalen. En leidingwater wil je liever niet gebruiken vanwege de negatieve impact op het landelijk waterbeheer. Ook raakt leidingwater helaas steeds meer vervuild door pfas, medicijnresten en pesticidengebruik.

 

Het landbouwgebied rondom onze plek begint momenteel bij elk vlaagje wind angstaanjagend eng op de beginscene uit de film 'Interstellar' te lijken. Grote combines die aardappels poten, kunstmest inspuiten temidden van dikke stofwolken. Een heel ongezonde werkomgeving voor de betreffende boer lijkt mij. De gewassen zijn nog niet diepgeworteld en dan droogt de bovenste laag snel uit. Geen fijn begin van het teeltseizoen.

 

Werken volgend de permacultuur-principes betekent je bodem bedekt houden. Daardoor houdt het beter vocht vast en blijft het bodemleven intact. Voedingsstoffen spoelen niet uit en je gewassen hebben daardoor een hoge voedingswaarde. Je kweekt voeding in plaats van vulling. Gelukkig zie ik een opmars van deze manier van voedsel produceren. De slapende massa wordt langszaam wakker. Gezondheidsproblemen en een uitgeputte, uitgedroogde bodem hebben veel met elkaar te maken.

 

Re-generatie is het toverwoord. Ons huidige economisch systeem is zo georganiseerd dat de basis alle risico's moet dragen. De boer staat aan de basis en komt klem te zitten doordat de supermarkt vaste prijzen eist. Maar natuur is niet beheersbaar en het weer veranderlijk. Dat in een systeem gericht op een vaste lage prijs voor de consument: het is een onmogelijke opgave voor de boer.

 

Een tweedimensionale landbouw van monoculturen, chemie en genetica heeft nauwelijks veerkracht. Bij tegenslag is het niet flexibel en elke kunstmatige oplossing veroorzaakt weer nieuwe problemen. Het systeem is ziek en moet zo snel mogelijk gezond gemaakt worden. Boeren die in de knel zitten moeten geholpen worden. Door consumenten die bewustere keuzes maken. En door een steunende overheid voor regeneratieve landbouw.

 

Terug in mijn eigen tuintje. Omdat er voorlopig geen regen voorspeld is, moet ik voor mijn eigen permacultuurtuin een noodoplossing bedenken. Een lastige keuze: leidingwater of bronwater? 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.