Zelfvoorzienend, permacultuur en samenwerken met natuur.

Gepubliceerd op 11 november 2021 om 21:25

Wow, ik proef de rode Szechuan peper nog in mijn mijn mond! Naar deze bijzondere bes, met zijn opvallende smaaksensatie, was ik erg benieuwd. Op safari in het voedselbos van Arthur Buitelaar, waar wadi’s en weides elkaar in balans houden. www.hetmoeras.com

 

Wat een heerlijke plek! Onder de indruk van de ingenieuze watergeefsystemen, experimentele bosranden en inspirerende bomencombinaties rijd ik weer naar huis. Bijzonder hoe hier een mooie balans gevonden wordt tussen het houden van dieren en voedselproductie. Ganzen, kippen en geiten begrazen en bemesten. Terwijl kikkers, salamanders en vogels plagen in bedwang houden in de moestuin.

 

Ik ontmoet de Yacon, waarvan de wortels eetbaar zijn. En de Mispel, die bij voorkeur beurs gegeten wordt. Stekelige meidoorn wordt ingezet om een jonge tamme kastanje te beschermen. En in zone 5 is een jungle van hazelaars ontstaan rond de poel. Uit de kluiten gewassen berk en hop maken uit zichzelf weer plaats voor een extra moestuin. Samenwerken met natuur, zo ziet dat er dus uit! En nu aan de slag in mijn eigen tuintje…

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.