Trias Energetica: in drie stappen naar duurzaam wonen

Gepubliceerd op 21 november 2021 om 09:48

Trias Energetica | In drie stappen verduurzamen. Terug naar een gezonde basis. Samen met de kinderen denken we na over hoe we duurzaam kunnen wonen. Leerzaam en leuk. Mijn dochter roept: een winterslaap houden! Een fiets die energie opwekt, bedenkt mijn zoon. En de mooiste: opladen aan liefde!

 

Stap 1 is onze eigen energievraag beperken. Wat nou als we onszelf wat kleiner maken? Voor de luxe en comfort van fossiele brandstoffen offeren we veel op. Eigenlijk ook onze verbinding met natuur. We plaatsen onszelf hiermee buiten het ecosysteem en nemen meer dan we terug geven. Gas is eindig en niet duurzaam. Circulair denken staat veel dichter bij natuur.

 

De Trias Energetica is een driestappenstrategie om een energiezuinig ontwerp te maken. Deze strategie werd ontwikkeld door een studiegroep aan de TU Delft. Het helpt ons als gezin keuzes te maken wat betreft duurzaam leven. Wat kunnen we zelf veranderen aan onze leefstijl en omgeving? In een Tiny House of Yurt maak je je ecologische voetafdruk heel klein. Maar in een gewoon huis? Kan dat ook? Wij gaan de uitdaging aan!

 

Stap 2 is overstappen op duurzame energie. Met zonnepanelen op ons dak en een elektrische auto gebruiken we een stuk minder olie en gas. Het eerste wat we na de verhuizing geregeld hadden in ons nieuwe huis was een laadpunt. Een auto zullen we helaas vaak moeten gebruiken, dus dan liever elektrisch. Andere opties zijn er (nog) niet. Ook een warmtepomp, elektrische boiler, natuurlijke windkering in de tuin, led-verlichting en verwarmen met airco lijken ons interessante oplossingen.

 

Stap 3 zou eigenlijk moeten zijn: stoppen met fossiele brandstoffen. Gewoon goed nadenken over alles wat je aanschaft en doet. Ik denk dat het heel goed mogelijk is! Vooral tweedehands kleding, meubels, speelgoed, kadootjes en apparaten via marktplaats en de kringloopwinkel kopen. Want er zijn al zoveel spullen op de wereld! Lokaal voedsel en in het seizoen kopen, in ons geval ook biologisch. Niet meer met het vliegtuig, maar de trein reizen. En in de wintermaanden lekker vroeg naar bed ‘s avonds. Scheelt weer energie... ;-)

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.