Een betere wereld begint in je eigen tuintje! 🌱 Het is de boodschap van het verhaal over ‘Candide’ van de filosoof Voltaire: Il faut cultiver notre jardin. Of het nu een voedselbos is of de buurt-moestuin: daar vinden we de verbinding weer terug met natuur en met elkaar.
Permacultuur is een manier van leven die ecologisch duurzaam en economisch stabiel is. Terug naar een gezonde basis. Met de natuur als voorbeeld. Zo kan de balans weer terugkeren in het systeem. En plaatsen we onszelf als mens weer terug in het ecosysteem. Ik zie hier toekomst in! Beter zorgen voor onszelf en onze planeet levert ons veel meer op dan de doodlopende weg van oneindige symptoombestrijding.
Ver weg van het egocentrisme, waarbij we de mens boven alles plaatsen, proberen we in ons eigen tuintje in Drenthe een nieuwe balans te vinden. Je bedoelt balanceren, zegt Arthur (www.hetmoeras.com). Want het is een werkwoord. Het is een proces. Hoe creëren we een nieuwe manier van leven die respectvol omgaat met dieren, planten en de planeet? Het is ontdekken, pionieren en experimenteren eigenlijk. Precies de dingen waar ik zo dol op ben! En mijn kinderen ook.
Het beginpunt is een holistische visie op wat we willen bereiken. Met een kerndoel, kernwaarden en concrete actiepunten. Alles is met elkaar verbonden en vormt ons. Ons kerndoel is: een plek waar creativiteit en natuur weer onderdeel mogen zijn van het leven.
We brengen onszelf en onze omgeving in kaart. Een belangrijke kernwaarde voor ons is biodiversiteit terugbrengen in het landschap. Er is teveel eentonige beplanting van vooral buxus, laurier en hortensia in de tuin. Door ruimte te maken voor meer verschillende (eetbare) soorten creëer je een veel gezondere omgeving voor mens en dier. Die voldoende voedsel oplevert voor beide.
En de bodem? Hoe vruchtbaar is onze grond? Hoe is de samenstelling? Door monocultuur is veel van de Nederlandse bodem uitgeput, waardoor veel van ons voedsel nauwelijks nog voldoende voedingsstoffen bevat om ons lichaam gezond te houden. Gelukkig blijkt onze grond een gezonde laag organisch materiaal te bevatten. Door de bodem te bedekken (blaadjes laten liggen) creëer je een vrolijk bodemleven vol wormen die de verschillende lagen zullen verrijken. Als het ontwerp klaar is kunnen we beginnen met het planten van de eerste bomen en struiken.
Langzaam komt ons project op gang en terwijl op het dak de zonnepanelen gelegd worden wordt er in de tuin hard gewerkt aan een gezonde samenwerking met natuur. Buiten de lijntjes denken brengt je verder!
Reactie plaatsen
Reacties