Van het gas af!

Gepubliceerd op 14 februari 2022 om 22:29

Van het gas af. Wij zijn vast niet de enige die dat willen! Verandering is nodig om de uitdagingen van de toekomst aan te kunnen. De luxe en comfort van fossiele brandstoffen zijn verleidelijk. Maar nu de prijzen steeds meer stijgen eigenlijk geen optie meer. Gas is eindig en ook niet duurzaam. Circulair denken brengt je verder! En dat is ook waar we naartoe willen: zelf verantwoordelijkheid nemen.

 

 

Trias Energetica: in drie stappen verduurzamen. Samen met de kinderen denken we na over hoe we duurzaam kunnen wonen. Leerzaam en leuk. Deze strategie is ontwikkeld aan de TU Delft en helpt je om een energiezuinig ontwerp te maken voor je eigen leefomgeving. Stap 1 is onze eigen energievraag beperken. Wat kunnen we doen om zelf energie te besparen? Goed ventileren, isoleren, led-lampen, korter douchen, verwarming eerder laag zetten. Moeten alle ruimtes echt verwarmd worden? Een windkering maken in de tuin beschermd het huis tegen de koude noorderwind. Als je voordat je gaat (thuis)werken even actief bent buiten, heb je het de rest van de dag niet snel koud. Kleding in laagjes aandoen is ook een goed idee. Mijn dochtertje heeft het beste idee: winterslaap houden!

 

 

Stap 2 is overstappen op duurzame energie. Met een elektrisch fornuis en een elektrische auto gebruiken we een stuk minder olie en gas. Het eerste wat we na onze verhuizing regelden in ons nieuwe huis zijn zonnepanelen op het dak en een laadpunt voor de auto. Onze dorpsgenoot Erwin van Energy Saving Solutions heeft er hard aan gewerkt. De donkere maanden van het jaar houdt veel uitvinders bezig: hoe slaan we energie van de zomer op voor de winter? Een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen? De SummerHybrid van Borg klinkt als een mooi initiatief. Voorlopig bekijken we regelmatig de data en proberen we ons gedrag zoveel mogelijk aan te passen om de zonne-energie direct te gebruiken. Verder onderzoeken we het komende jaar of een grondgebonden warmtepomp een oplossing is om helemaal van het gas af te gaan. Er worden dan bronnen geboord om een constante temperatuur te creëren. Onze speksteen-kachel kan bijverwarmen. Dit soort snelle kachels verbranden (net als de saunakachel, pelletkachel of rocket-stove) efficiënt en snel en zorgen lange tijd voor een aangename warmte. Ook thermisch compartimenteren klinkt veelbelovend: alleen woonkamer en keuken goed isoleren en een infraroodpaneel als je de badkamer gebruikt.

 

Stap 3 zou eigenlijk moeten zijn: stoppen met fossiele brandstoffen. Gewoon goed nadenken over alles wat je aanschaft en doet. Niet vliegen, maar met de trein. Zoveel mogelijk tweedehands kopen scheelt ook enorm veel energie. En geld. Stapje voor stapje komen we er wel!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.