Voelen wij eigenlijk nog wel echt verbinding met natuur?

Gepubliceerd op 7 februari 2022 om 20:58

Voelen wij nog wel echt verbinding met natuur? Met die gedachte startte ik in 2018 een kunstproject: Ontmoet Jouw Wilde Zelf! Want hoe kan het dat wij zo slecht omgaan met onze eigen gezondheid en dat van onze aarde? Het lijkt mij een doodlopende weg. Nog meer vervuiling, nog meer symptoombestrijding. Het moet anders en het kan ook anders. Zelfbewustzijn en zelfredzaamheid als antwoord op een kapot systeem. Terug naar een gezonde basis. Wij voelen ons de re-generatie!

 

Sinds ik me verdiep in voedselbossen gaat er een wereld voor me open. Een heel andere manier van omgaan met voedsel, natuur en gezondheid. Terug naar een gezonde basis, met een gezonde bodem. Zonder vervuiling, pesticiden en afval. In een voedselbos voel je je weer verbonden met natuur. Eigenlijk bouw je een natuurlijk ecosysteem, waarin je gaat leven. Gezonder kan het niet! Voedselbossen komen voort uit permacultuur, wat zoiets betekent als kijken naar het groter geheel. Want alles is met elkaar verbonden en wij mensen vormen daar slechts een klein onderdeel in. Al denken we soms dat we boven alles staan. Cultuurverandering is nodig. Permacultuur is een erg inspirerende cultuur: het ontwerpen van een leefomgeving op een manier die ecologisch duurzaam en economisch stabiel is. Complexe ecosystemen in de natuur zijn het voorbeeld. Door te denken in kringlopen en goed te observeren bouw je een omgeving die bijna helemaal zelfvoorzienend is. Het luie tuinieren dus eigenlijk. Maar ook consuminderen, recyclen en een kleine ecologische voetafdruk spelen hier een rol.

 

Permacultuur is best ingewikkeld, maar gelukkig krijgen we hulp. Arthur van Het Moeras in Exloerveen is begonnen met het maken van een ontwerp voor onze tuin. Alles krijgt een plekje: de kas, de notenbomen, onze kippen, het atelier en de moestuinbakken. Door zon, windrichting en water te onderzoeken krijgt het ontwerp voor onze tuin vorm. Het voedselbos creëren we rondom het huis. Want een huis met een tuin of balkon is eigenlijk een schat vol mogelijkheden. Zo blijkt het dak van de schuur perfect voor wateropvang, kan de carport dienen als ideale plek voor een eetbare klimplant en kunnen op het balkon bijvoorbeeld aardbeien gekweekt worden. Zodra je met deze bril op gaat kijken naar je woonplek, zie je overal mogelijkheden! Het is bewegen naar een leven in harmonie met natuur. Het is denken in verschillende zones, waarbij alle puzzelstukjes uiteindelijk op de juiste plek zullen vallen. Het is een manier om weer echt in verbinding met natuur te gaan leven. We kunnen bijna niet wachten tot het ontwerp klaar is! 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.