Een gezonde bodem is de basis voor gezond voedsel

Gepubliceerd op 30 januari 2022 om 17:58

Een warm welkom met koek van eigen bodem op Heerlijk Westerwolds Land! Even een praatje maken met Rineke Dijkinga. Wat een heerlijke plek!

 

Een gezonde bodem is de basis voor gezond voedsel. Met dat idee kochten Rineke Dijkinga (bekend van haar boeken over gezonde voeding) en haar man Jan Dommerholt in 2016 een paar hectare landbouwgrond.

 

Gezond leven in een vervuilde wereld, het lijkt bijna onmogelijk. Want wat doe je als de buurman, net als bij ons, flink met gif spuit terwijl je zelf zo hard werkt aan een gezond ecosysteem? Als je biodiversiteit terug wilt brengen in het landschap, maar verderop geen mug te vinden is in de vele monocultuur-woestijnen die ons land rijk is. Tegen de grote industrie en supermarktmachthebbers vechten heeft geen zin, maar ik kan wel laten zien dat het anders kan. De dappere, eenzame ridder.

 

De noodzaak van een gezonde bodem en systeemverandering. Het is duidelijker dan ooit. Waarom kiezen we dan nog steeds massaal voor de doodlopende weg van een kunstmatig leven? Is het onwetendheid? Is het gemak? Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat steeds meer mensen bewust niet meer mee willen werken aan dit giftige economische systeem. En heel dapper: alternatieven zoeken. Creativiteit is daarbij heel handig. Zoeken naar nieuwe wegen is niet makkelijk. Een leven in verbinding met natuur is jezelf opnieuw uitvinden. Terug naar vroeger. Gewoon zoals je overgrootmoeder deed, onbewerkt en lokaal voedsel eten. Terug naar een gezonde basis!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.