Alice in Voedselbosland

Gepubliceerd op 27 juni 2022 om 12:11

Alice in Voedselbosland! Zo voelde ik mij afgelopen weekend in Glimmen. Inspiratie opdoen, een rondleiding en interessante ontmoetingen. Voedselbos Glimmen is een initiatief van de tweelingzussen Marlies en Madeleine. Het is een plek waar met veel zorg wordt omgegaan met de energie van dit mooie stukje aarde. En waar iets magisch aan het ontstaan is!

 

Ken je het geheim van de gulden snede? Een principe uit de natuur, waarbij er groei of beweging ontstaat vanuit een bepaalde verhouding. In de natuur zie je dit principe terug in delen van bloemen zoals bloemblaadjes, zaden en kelkbladeren.

 

Het voedselbos is ontworpen vanuit die gulden snede, met natuurlijke spiralen die ook de paden vormen. En vanuit ditzelfde principe ontstaat ook het educatieve centrum. Een 100% circulair gebouwde ruimte, wat het kloppend hart van het voedselbos vormt. Tijdens de presentatie werd mij duidelijk hoe bijzonder dit ontwerp van ABC2C is: vanuit een basismodule ontstaat in spiraalvorm een gebouw. Makkelijk zelf te bouwen, flexibel, demontabel en duurzaam. Een mooie oplossing voor de huidige problemen in de woningmarkt!

 

De tweede kern ligt in de ’Mythische Moerenhoek,’ een open ruimte temidden van een bijzondere collectie van moederbomen waar de geschiedenis van deze oude boomkwekerij nog goed voelbaar is. Waar de pindakaasboom groeit en waar stekjes genomen kunnen worden.

 

Invasieve soorten zijn momenteel een actueel thema, maar in Glimmen weten ze hier wel raad mee. When you can’t beat it, eat it! En dus wordt er volop gekookt met de woekerende japanse duizendknoop, zevenblad en brandnetel. Vaak bezitten deze woekeraars veel voedzame stoffen. De proeverij smaakte in ieder geval heerlijk!

 

Naast mensen profiteren ook wilde dieren van het voedselbos. Herten komen er snacken en zelfs bevers bouwen er dammen. In een voedselbos is de biodiversiteit vaak vele maken hoger dan in een gewoon bos! Ook daarom vind ik deze manier van voedsel verbouwen zo interessant. Het plaatst ons mensen weer terug in het ecosysteem. Een bescheiden plek in het groter geheel, zoals het eigenlijk hoort te zijn. Terug naar het paradijs, waar we weer in harmonie leren leven in de natuur.


Meer info over rondleidingen, cursussen en workshops: www.voedselbosglimmen.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.