Een andere manier van eten

Gepubliceerd op 20 juni 2022 om 22:41

Het gezondste en goedkoopste voedsel groeit gewoon in je eigen tuin of balkon! Het mooiste aan voedselbossen vind ik de enorme verscheidenheid aan eetbare planten en vruchten. Van saskatoenbessen tot eeuwig moes. Er is zoveel meer dan alleen bananen en bloemkolen uit de supermarkt.

 

Vaak heeft dit supermarktvoedsel een lange weg af moeten leggen met de bijbehorende uitlaatgassen. Ook krijgt de boer voor deze producten vaak geen eerlijke prijs. Om nog maar te zwijgen over de voedingswaarde. Wist je dat een appel honderd jaar geleden evenveel voedingswaarde bevatte als vijftig appels nu? In een voedselbostuin groeien vaste planten die weerbaar zijn en supergezond.

 

Als we onze smaak en eetgewoonten durven aanpassen zouden we alles wat we nodig hebben uit een voedselbos kunnen halen. Tamme kastanje wordt het nieuwe graan genoemd door Michelinster winnend restaurant De Nieuwe Winkel. En wat dacht je van de botanische bbq met bamboescheuten? In het gastronomische voedselbos Oogstwold zijn Jorik en Bauke volop aan het experimenteren met groene vijgen miso en kappertjes van groene vlierbloesembessen. Een plantaardige toekomst dus.

 

Meer groente en fruit eten zou sowieso gezonder zijn. Zelf zijn we als gezin al gestopt met vlees eten. Omdat we het simpelweg niet verantwoord meer vinden naar onze kinderen toe. We zijn met teveel mensen op aarde om nog zoveel vlees te willen consumeren. Het leefbaar houden van de aarde vereist aanpassing van onze eetgewoontes. Het mag wel wat minder. Vroeger was het heel normaal om alleen op zondag vlees te eten. Vlees was er alleen af en toe, bij een succesvolle jacht, in de tijd van de oermens. 

En dierlijke producten? Zelf ben ik steeds meer veganistisch gaan eten. Zo veel mogelijk plantaardig. De rest van mijn gezin meer vegetarisch. Eieren van onze kippen eten we wel. En kaas en kwark van de biodynamische boer hier in de buurt. Bij hen in de erfwinkel ontstaan interessante gesprekken hierover. Want er is nogal wat gaande op het moment! Ik vind het een lastig dingetje: de plantaardige kwark doet mij heel kunstmatig en bewerkt voor. Juist iets waar ik van weg wil. Ik wil puur en onbewerkt eten. Tegelijkertijd vind ik het experimeneren met producten uit een voedselbos erg interessant. Kaas van cashewnoten! Het kan gewoon. Feit blijft in ieder geval dat als we een leefbare aarde willen voor onze kinderen, we toch echt onze gewoontes moeten aanpassen.

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.