Zelf doen!

Gepubliceerd op 30 mei 2022 om 22:49

Zelf doen is op het Drentse platteland een gewoonte, merken wij. Zoveel mogelijk klussen in en om het huis pak je zelf aan. Zoals een zelfgemaakte hoge moestuinbak van oude pallets! We proberen onszelf steeds meer vaardigheden eigen te maken, zoals timmeren, tuinieren, dingen repareren of zelf maken. In ons dorp telen veel bewoners zelf hun eten en hakken zelf hun hout. Vaak hebben ze ook kippen, schapen of andere dieren.

 

Ik kan me zo voorstellen dat in de tijd van de keuterboeren het eerder een noodzaak was om zoveel mogelijk zelf te kunnen. Op de arme veengronden bewerkten de keuterboeren vaak een stukje grond en hadden wat kleinvee. Maar ze waren meestal niet in staat daarmee volledig in hun eigen onderhoud te voorzien. Vaak vulden zij hun inkomen aan met werk als landarbeider.

 

Deels zelfvoorzienend worden is ook ons doel. Vooral om wat zelfredzamer en weerbaarder te worden. Voelen hoe het is om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor alles wat je gebruikt. En een actievere houding lijkt ons ook gezonder voor lichaam en geest. Nog een lange weg te gaan, maar terugkijkend op afgelopen halfjaar hebben we nu al ontzettend veel geleerd!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.