Niet de doodlopende weg van een kunstmatig leven

Gepubliceerd op 17 mei 2022 om 11:36

​​​Nee, wij zien geen toekomst in de doodlopende weg van een kunstmatig leven. Maar wat bedoelt ze daar nou toch mee? Stel, je hebt een klein moestuintje. Daar probeer je sla en radijsjes in te kweken. Het eerste jaar wordt alles opgegeten door de slakken, maar dapper blijf je het proberen. Na de vijfde slakkenplaag besluit je slakkenkorrels te strooien. Zo, opgelost. De egel die soms langskomt in de tuin eet hier per ongeluk ook van en gaat dood. Jammer, want juist die egel was bezig een nestje te maken om jouw slakkenplaag in toom te houden.

 

Het jaar daarop krijgt je moestuintje last van luis. Je besluit te gaat spuiten met pesticiden. Ondertussen merk je dat je plantjes steeds zwakker worden, dus voeg je kunstmest toe. En nog wat andere kunstmatige toevoegingen. Waar je eerst nog volop wormpjes, beestjes en insecten in je moestuin had, is het nu verdacht stil geworden. Het lukt je uiteindelijk om je plantjes groot te krijgen. De salade gemaakt van jouw eigen sla smaakt heerlijk, maar wat je niet weet is dat de voedingsstoffen in jouw sla tot een dieptepunt gedaald zijn. Het is vooral water wat je eet. Omdat je lichaam toch echt voldoende vitamines, mineralen en sporenelementen nodig heeft, merk je dat je sneller last krijgt van kwaaltjes. Allergie hier, darmprobleempje daar en je weerstand daalt. Snel naar de dokter dus! Met pillen en spuiten lapt die je weer snel op, zodat je vlug weer aan het werk kunt. 

 

Dit is in het klein wat er in het groot gaande is in de wereld. Onze verbinding met natuur is nu zo ver weggezakt dat we er niet meer mee samenwerken, maar enkel nog tegen aan het vechten zijn. Terwijl: wij zijn natuur! Gek toch eigenlijk, want hiermee helpen we onszelf uiteindelijk ook om zeep. Het is misschien wat zwart-wit neergezet, maar wie bewust wordt van wat er echt gaande is, zal niet meer kiezen voor de doodlopende weg. Maar juist gaan samenwerken met natuur. Diep vanbinnen weten we nog hoe dat moet. Ooit leefden wij als mens in harmonie met onze omgeving. We hoeven het ons alleen maar te herinneren…

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.