Hergebruik van materiaal

Gepubliceerd op 11 mei 2022 om 09:58

Hergebruik van materialen maakt het cirkeltje rond! Wat ik zo heerlijk vind aan een permacultuur leven is dat alles rond is. De kringloopgedachte ten voeten uit. Ver weg van alle rechtlijnigheid maak je in een permacultuur tuin zoveel mogelijk gebruik van aanwezig materiaal. En dus worden de takken die over zijn na een snoeibeurt een hekje om dieren en kinderen uit de bloementuin te houden. Door ze kruislings te plaatsen en vast te maken met touw ontstaat een stevige omheining. Het touw was over bij erfwinkel Landleven in Onstwedde, die ook graag circulair denkt. Mijn hondje had andere ideeen over mijn knooptechniek en hielp mee om mijn knopen weer netjes los te maken. Verschil van inzicht, dat is duidelijk.

Van oude pallets en overgebleven kuubzakken ben ik bezig verhoogde moestuinbakken te maken. En van een oude tl-armatuur die we op zolder vonden gebruik ik nu de vakjes om sla in te laten groeien. Een boomstronk doet dienst als tafel en in oude verfbakken groeien nu tomaten. Onze serre doet dienst als kas en is inmiddels een tomatenjungle geworden. Grote keien die over waren zijn verwerkt in de kruidenspiraal. Geen plastic yoghurtbakje verdwijnt meer in de prullenbak, maar wordt gebruikt om ontkiemende plantjes in te laten groeien. Een oude bestekbak gebruik ik al jaren als palet, ook een handige tip. Kinderschoenen koop ik via Marktplaats, die zijn al ingelopen, dat scheelt. En ga zo maar door.

 

Hergebruik van materialen is lief voor Moeder Aarde, want in onze consumptiemaatschappij wordt veel te veel geproduceerd. Dat leidt tot extreem veel afval, vervuiling door productie en waterverbruik. Een van de grootste vervuilers is de kledingindustrie, dus kledingruil-initiatieven zijn echt geen raar idee. Het viel mij op dat duurzaamheid in Drenthe een belangrijk thema is en er veel kringloopwinkels zijn. Ook op Marktplaats is eigenlijk alles wat je anders nieuw zou kopen (een stuk goedkoper) wel te vinden. Als we onze planeet netjes achter willen laten voor de volgende generatie, zullen we veel meer in cirkeltjes moeten denken. De toekomst is circulair!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.