Mini Voedselbos Katwijk

Gepubliceerd op 30 april 2022 om 20:32

Samen ontdekken hoe je op een duurzame manier voedsel kunt laten groeien! Dat is het doel van een nieuw initiatief in Duinvallei Katwijk: Mini Voedselbos Katwijk. Kunstenares Marleen Dijkdrent is begonnen met dit groene project. Inmiddels is de groep vrijwilligers groeiende! Het is pionieren. Hoe werk je samen met natuur om voedsel te laten groeien? Een voedselbos is een project waarbij je samenwerkt met natuur. Een proces die stapje voor stapje genomen wordt. Elk weekend een doen we samen een stapje in het proces, zoals zaaien, stekken of het graven van een poeltje.

Voedselbossen zijn de voedselproductie van de toekomst. Ze kennen een hoge biodiversiteit en verrijken de bodem. Het is een duurzame vorm van voedselproductie, volledig zelfvoorzienend en eenvoudig in onderhoud. Pioniers op het gebied van voedselbossen tonen al aan dat ze een gezonde opbrengst leveren tegen lage kosten. Biodiversiteit is in ons land bijna verdwenen en nuttige insekten sterven massaal uit. Tuinen worden bestraat. Monocultuur overheerst: ons voedsel wordt op grote schaal geproduceerd met veel gebruik van kunstmest en gif. Voordat een maisveld wordt ingeplant, is de grond al letterlijk doodgespoten. Voedselbossen laten zien hoe je gezond voedsel in overvloed kunt verbouwen, bodemverschraling en erosie kunt tegengaan en het gebruik van gif uit kunt bannen. Het leert ons weer respectvol om te gaan met natuur.

In plaats van mest gebruiken we in het voedselbos bijvoorbeeld onkruid! Door wilde planten hun werk te laten doen komt het bodemleven op gang. Groenbemesting (het afgestorven blad laten liggen) doet de rest. In het najaar van 2020 beginnen met ontwerpen en aanleggen. Met hulp van voedselbos-coach Tim Seegers uit Leiden. Pioniersbomen helpen vruchtdragende bomen en ook wilde eetbare planten krijgen een plekje. Met dit project creeeren we meer bewustzijn. Uiteindelijk hopen we hiermee de weg vrij te maken voor meer groen, biodiversiteit en duurzaamheid in de gemeente Katwijk. En hopelijk ruimte voor een groter voedselbos in onze gemeente!

Vooral gezinnen willen we graag inspireren en mee laten denken. En inzetten op educatie. Kinderen mee laten doen en scholen erbij betrekken. Een plek creëren om samen te ontdekken. Volg ons op instagram: mini_voedselbos_katwijk. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.