Project Boek bij leergemeenschap De Vuurvlinder

Gepubliceerd op 23 maart 2023 om 21:57

De Vuurvlinder is een democratische school, waar leerlingen hun eigen leerweg kiezen. Zo ontstaat er een dynamische leergemeenschap, waarbij allerlei leuke projecten gestart worden. Zoals ook Project Boek! Een van de leerlingen wilde graag een eigen boek schrijven en al gauw bleek die wens te leven bij meerdere leerlingen. Een groep van ongeveer 10 kinderen  van verschillende leeftijden werkt elke week aan een eigen boek. Op donderdagochtend, als ik als vrijwilliger in het atelier ben, zitten de leerlingen ijverig te werken. Samen denken we na over een verhaal, personages, perspectief, illustraties en lay-out. Een van de leerlingen heeft zelfs een gastles van een echte schrijver geregeld voor de projectgroep!

 

Om een beeld te geven van dit bijzondere project ben ik de leerlingen gaan interviewen over hun boek. Want als je een beroemde schrijver wilt worden, zul je natuurlijk actief de publiciteit moeten opzoeken!

 

We beginnen met Thirza! Thirza is een verhaal aan het schrijven over een meisje dat op reis gaat. Ze beleeft vele bijzondere avonturen en ontdekt plotseling kleine, rode beestjes die licht geven in het donker. Ze leven in Lindenwald, een door Thirza zelf ontworpen wereld. De wereldkaart heeft ze inmiddels klaar en het verhaal gaat na deze bijzondere ontdekking verder en verder. Het boek is bedoeld voor kinderen vanaf 9 jaar. Thirza vind dat iedereen haar boek moet lezen, omdat de hoofdpersoon een voorbeeld kan zijn. Want het is een avontuurlijk meisje die positief in het leven staat. Kinderen hebben voorbeelden zoals deze nodig om zelfvertrouwen te krijgen. Op reguliere scholen draait tegenwoordig alles alleen maar om cijfers en het plezier in leren is weg. Terwijl leren juist leuk is! Het is heel belangrijk om een leuke kindertijd te hebben. Altijd nieuwsgierig blijven, ontdekkingen doen en blijven spelen! Dat is wat Thirza haar lezers wil meegeven. Ze is benieuwd of ze het boek helemaal af gaat krijgen, want af en toe merkt ze dat ze vastloopt in haar verhaal. Even loslaten en later weer verder gaan helpt. Ze wil dit boek graag schrijven omdat ze verhalen leuk vind en ze schrijver wil worden. En ook juf. En fotograaf. En nog veel meer...

 

Ceder kan goed tekenen en is een fantasy verhaal aan het schrijven over paarden en avonturen. Ze vind het leuk om te schrijven, omdat er dan in haar hoofd allerlei verhalen ontstaan en ze haar fantasie kan gebruiken. Ze vind het erg leuk om andere werelden te bedenken, met bijzondere wezens. Die ze dan graag tekent. Het boek wordt voor kinderen vanaf 10 jaar. De hoofdpersoon is Nayla. Een meisje dat van paarden houdt, leergierig is en avontuurlijk. Nayla is een bijzonder meisje dat anders is dan andere kinderen. Ze hoort er niet echt bij en voelt zich soms buitengesloten. Als ze in het verhaal op avontuur gaat ontdekt ze waar ze beter op haar plek is, en dat is heel fijn! Het wordt een boek waar je helemaal in kunt duiken en waarbij je helemaal opgaat in het verhaal. Ceder is al best ver in het verhaal en steeds bedenkt ze weer nieuwe hoofdstukken!

Stefanie is gek op boeken en erg creatief. Ze heeft al eerder een kinderboek geschreven en wil nu een boek over dieren en natuur maken. Haar eerste illustratie voor haar boek is inmiddels af en werd met gejuich ontvangen door de projectgroep. Wat mooi! Het boek zal in totaal uit 12 hoofdstukken bestaan, gebaseerd op de maanden en seizoenen. Een boek met eigen illustraties, verhalen en gedichten. Stefanie laat zich inspireren door de natuur en laat de verhalen uit zichzelf ontstaan. De verschillende dieren in haar boek beleven de seizoenen op hun eigen manier, vanuit hun eigen perspectief. Zij hebben geen oordeel. Hun verhalen zullen ons mensen iets leren over in het nu zijn. Stefanie hoopt dat haar boek mensen leert de kleine dingen in het leven te waarderen. Het hoeft allemaal niet zo snel en groot. Even stilstaan in de tijd en je laten vervullen met verwondering. De bloesem aan de boom, het eerste voorjaarsbloemetje, de hommel die uitvliegt... De eekhoorn die zijn eikeltje kwijt is geraakt, maar dan ontdekt dat het een boom is geworden! Dat alles in de natuur haar eigen tijd en ruimte volgt en precies weet wat het moet doen. Dat we erop mogen vertrouwen dat alles goed is zoals het is. 

 

Josefien heeft al een boek af! Het boek heet: Natuurweetjes met Kobus de Wielewaal. Ze heeft het boek gemaakt voor kinderen van 4 - 7 jaar en het staat nu in de speelkamer. Het verhaal wordt verteld door Kobus en gaat over allerlei leuke weetjes, zoals dat een bever een dubbele teen heeft om zijn vacht te kunnen kammen. Ook zijn er leuke verhalen over vissen, eenden, kippen en paddenstoelen. Josefien heeft zelf foto's en tekeningen gemaakt. Haar broer hielp haar met spellingcontrole. En wat heel bijzonder is: een natuurfotograaf die ze tegenkwam tijdens een van haar expedities heeft haar geholpen! Ze hoopt met dit boek kinderen meer te leren over natuur en respectvol met natuur om te gaan. Ze is inmiddels begonnen aan haar tweede boek: Peace Dogs. Dit boek gaat over honden die op avontuur gaan om de wereld te redden. Het zijn heel speciale honden, want zij kunnen vliegen met hun Vleier Keep. Eerst sturen de honden alle mensen weg van de Aarde en dan maken ze de Aarde weer beter. Daarna laten ze de mensen weer terugkomen. Schrijven vind Josefien erg leuk: ineens weet je een leuk verhaal en dan gaat het vanzelf! 

 

Karlijn schrijft veel, over haar belevenissen, gedichten en over gevoelens. Ze leest ook veel. Haar boek gaat over verschillende dieren die samen zijn en veel gesprekken hebben over het leven. Het zijn korte verhalen over hoe het leven in elkaar zit en er ontstaan bijzondere gesprekken. De dieren ontdekken dat ze van elkaar verschillen, maar dat ze elkaar toch kunnen accepteren zoals ze zijn. Elk verhaal heeft een eigen boodschap. Karlijn maakt bij elk verhaal een eigen illustratie. Het boek is geschikt voor alle leeftijden, want iedereen kan er iets van leren. Het inspireert tot nadenken en uiten van gevoelens. Karlijn vindt het fijn om alles wat ze in haar hoofd heeft op papier te zetten. Zo wordt je hoofd wat leger. En raak je ook weer geinspireert om nog meer te schrijven en tekenen! 

 

Wendy vind het leuk om een spannend boek te schrijven! Het gaat over een meisje die voor haar verjaardag graag een paard en een kat wil en het ook krijgt. Het meisje is een echte doorzetter en houdt goed contact met iedereen om haar heen. Het is een boek over haar eigen dromen en het loopt goed af. Ze vind het heel leuk om zelf een boek te schrijven en hoopt dat het boek in de bibliotheek komt te staan en dat ze later een beroemd schrijver wordt! 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.