Wateropslag creëren

Gepubliceerd op 14 januari 2023 om 16:16

Deze regenachtige dagen leken ons het perfecte moment om ons bezig te houden met onze wateropslag! Alle goten zijn met hulp van een buurman schoongemaakt en er worden extra regentonnen geïnstalleerd. Twee simpele aansluitingen die ik zelf knutselde werken niet, dus die passen we aan. De grote IBC tanks bij de grote moestuin krijgen een aansluiting op de gele Geka slangen die we overgenomen hebben van de vorige bewoners.

 

Permacultuur principe nummer 4 is: Verspil niets. Water is essentieel voor het leven. In de natuur heeft water een onvoorspelbaar karakter, want regen is niet gegarandeerd en droogte kan lang aanhouden. Dus vangen we zoveel mogelijk op in tonnen rondom het huis. En water dat valt op het het dak van de timmerfabriek naast ons vangen we op in 4 tanks van 1000 liter. Ook bedekken we de aarde zoveel mogelijk (mulchen) zodat het niet te snel uitdroogt.


De tuinvijver krijgt steeds meer vorm. We denken erover om er een natuurlijke zwemvijver van te maken. Daar ben ik me nog in aan het verdiepen. De loopeenden mogen daar helaas niet in, zij vervuilen het water teveel. Dat hebben we gezien bij het ligbad in de tuin. Voor hen maak ik een apart badje, die makkelijk te verschonen is. 

 

Naast het opvangen van regenwater onderzoeken we ook de mogelijkheden voor waterzuivering en het recyclen van ons grijs water. We zijn benieuwd of dat lukt in een doorsnee huis! Het water uit de bron hebben we laten onderzoeken en het bevat helaas teveel zware metalen. Dus zou regenwater beter zijn. Ook willen we onze wasruimte om laten bouwen tot circulair sanitair en droogtoilet. Het grijs water daarvan kan gebruikt worden in ons voedselbos. Een droogtoilet is helemaal permacultuur: urine (kalium) kan bij de fruitbomen en de poep wordt compost voor het voedselbos!

 

Marleen

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.