Dieren houden in een voedselbos, hoe werkt dat? En eten de dieren dan niet al het eetbaars op? Met een voedselbos proberen we een eetbare tuin rondom het huis te maken. Hoe we daar dieren in laten leven vind ik een interessant thema. Laat je ze helemaal vrij? Welke dieren passen er bij een voedselbos? Hoe zorg ik ervoor dat ze zo natuurlijk mogelijk kunnen leven?
Toen we verhuisden naar Drenthe viel ons op hoe onze kippen zich alerter gingen gedragen. Want buizerds en steenmarters zijn hier een bedreiging voor ze. Blijkbaar waren ze in onze vorige, ommuurde stadstuin een beetje lui geworden. Vrijheid gaat samen met risico. We merken dat onze hond het waken serieus neemt en bij elk hard geluid van de kippen blaffend de tuin in rent. En ondertussen scharrelen de kippen lekker rond, eten slakjes op, bemesten de tuin en pikken af en toe stiekem iets van de sla!
In sommige voedselbossen worden ook grote dieren gehouden, zoals geiten, varkens en paarden. Er zijn zelfs speciale planten te koop voor een natuurlijke paardenwei. Wij houden het voorlopig nog bij kleine dieren en hebben onlangs loopeendjes gekocht. Om de moestuin hebben we een hekje gezet. Zo kunnen de eenden en kippen hun eigen weg gaan. De kippen zijn echte bosdieren en lopen het liefst tussen de struiken. Zelden gaan ze het grasveld op. Ook wilde dieren zijn welkom in ons voedselbos. In de kersenboom zijn de bovenste kersen voor de vogels, de onderste voor ons. Eerlijk delen hoort bij de permacultuur gedachte. De tuin is niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren.
Reactie plaatsen
Reacties