8/2021 KLEUR | Lekker buiten de lijntjes kleuren! Een hoop lol in het atelier hebben de tieners van de tekenclub op zaterdagmiddag. Ook in de tuin en de steeg wordt vanalles gecreëerd. Een gezellige sfeer waarbij alles mag en niets moet. Lekker de creativiteit laten stromen. En de middag eindigt met zelfgemaakt slijm in alle kleuren van de regenboog!

 

Een 'ontdekplek' voor kinderen. Dat is wat ik graag nog wil creëren! Een soort makersplaats of kidslab, een vrijplaats waar lekker geëxperimenteerd mag worden met verf, krijt, stoffen, apparatuur, hout, klei, stenen en andere materialen. Kunst maken, dingen maken en ontdekkingen doen. Waarbij het proces belangrijker is dan het resultaat. Fantasie, creativiteit en alle ruimte voor ontdekkend leren. 

In Katwijk lukt het niet. Ondanks dat de diversiteit kwa onderwijs hier zeer laag is, is er geen ruimte voor andere vormen van onderwijs. Alles moet keurig en netjes, geen ruimte voor rommel, een behoudende en conservatieve houding. Alles moet binnen de lijntjes blijven. Veel kinderen met gedragsproblemen op school. Met extreem hoge kosten in de jeugdzorg tot gevolg. Grond is duur en boven elk leegstaand gebouw hangen de projectontwikkelaars als aasgieren rond te cirkelen. 

Eindeloos heb ik met mijn plannen lopen leuren! Gesprekken met wethouders, leerkrachten en maatschappelijk werkers... Maar na elk gesprek en na elk bezoek aan een mooie locatie gebeurde er niks. Sterker nog: na het gesprek in het gemeentehuis besloot de gemeente nog meer te bezuinigen, die mooie locatie staat nog steeds leeg, het museum was bang voor rommel, de school had geen tijd. In de bibliotheek af en toe een tekenbende met ‘ontdektafels’ en een ontdekplek in een wijkcentrum, dat lukte wel! Tot Covid kwam en er door verstikkende regelgeving niks meer mogelijk was. Als het leven teveel geregeld wordt, is er dan nog wel leven om te regelen?

 

En nu? Opgeven dan maar? Nee hoor, ik creëer gewoon mijn eigen ontdekplek. In Drenthe, waar we in oktober naartoe verhuizen! In mijn hoofd krijgt alles langszaam een plek en af en toe teken ik mijn ideeën op papier. Zo laat ik het rustig ontstaan. Op mijn manier. Een kleurrijke plek waar nog alle ruimte is voor natuur en creativiteit. Waar gezinnen kunnen verblijven en samen op ontdekking gaan. Een voedselbos, mini-camping en atelier. Ik hou je op de hoogte!

 

#creakids #tekenbende #kinderatelier #kinderkunst #tekenclub #makersplaats #kidslab #experimenteren #creatief #fantasie #ontdekkendleren #kidslab #makersplaats #vrijplaats #creatievevrijplaats